Een Sterk Verhaal

Schrijf aan je eigen herstel

Een Sterk Verhaal is een nieuwe herstelbevorderende werkwijze voor als je ingrijpende of impactvolle ervaringen hebt meegemaakt. Soms is het lastig om je leven daarna weer op de rit te krijgen en blijven dit soort gebeurtenissen je beheersen. Schrijven over je leven kan dan helpen bij de verwerking en het hervinden van je innerlijke balans.

Onder de persoonlijke begeleiding van de LevensStudio ga je aan de hand van twaalf autobiografische schrijfopdrachten op ontdekkingstocht door je verleden, heden en toekomst. Dit doe je aan de hand van een speciaal voor deze werkwijze ontwikkeld werkboek. De door jou geschreven teksten plaats je vervolgens in een digitale format waar je foto’s en beeldmateriaal aan kunt toevoegen. Als eindresultaat zul je de trotse eigenaar zijn van je eigen gedrukte levensboek!

Met Een Sterk Verhaal geef je jezelf de kans om een nieuw verhaal over wie je bent te schrijven en jouw persoonlijke (veer)kracht te ontdekken. Zo wordt jouw verhaal Een Sterk Verhaal.

Nu het verhaal van mijn leven op papier staat, kan het niet meer worden vergeten. Vooral de nare herinneringen hoef ik niet langer in mijn hoofd te herhalen en vast te houden.
Het geeft me rust en nieuwe ruimte.

– Deelneemster Een Sterk Verhaal, 54 jaar

Voor wie?

De werkwijze is geschikt voor geïnteresseerden die vanwege een impactvolle ervaring niet direct vastlopen in hun leven maar wel ondersteuning zoeken in het ordenen en verwerken van gebeurtenissen. De gestructureerde opdrachten in een speciaal ontwikkeld werkboek kunnen individueel gemaakt worden of in een groep. Het delen van je verhaal in een groep of met de begeleider werkt bekrachtigend en geeft ruimte aan troost, begrip, (h)erkenning en steun. Uit de praktijk is gebleken dat Een Sterk Verhaal een therapeutisch proces kan ondersteunen en versnellen, daarom kan de werkwijze ook goed ingezet worden naast therapie.

Door wie?

Een Sterk Verhaal is ontwikkeld vanuit wetenschappelijke, klinische en biografische expertise in een samenwerking tussen het Story Lab-Universiteit Twente (expertise centrum voor geestelijke gezondheid en verhalen van de Universiteit Twente), Scelta-GGNet (TopGGZ erkend expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek van GGNet), en de LevensStudio. Als mede-auteur en -ontwikkelaar van deze werkwijze, begeleidt Renée deze interventie binnen de LevensStudio zelf.

Hierin draagt ze zorg voor:

Door zowel leuke als moeilijke levensgebeurtenissen te ordenen en erover te schrijven, bouw je aan je eigen fundament. Ik begrijp veel beter waarom ik ben waar ik nu sta.

– Deelneemster Een Sterk Verhaal, 47 jaar

Renée heeft gedurende het hele proces liefdevol naast me gelopen. Ze was zonder oordeel en stimuleerde me om m’n gevoel te volgen en de schaamte te overwinnen.

– Deelnemer Een Sterk Verhaal, 55 jaar

Kosten

De werkwijze bestaat uit:

Totaalprijs € 995,= (inclusief btw)
bij vragen over de prijs of deelbetalingen, kun je contact met me opnemen.

Tijdsduur

De gestructureerde opdrachten worden in de sessies besproken en voorbereid. Vervolgens werk je ze thuis op zelfstandige basis verder uit. Hoeveel tijd er tussen de afspraken zit, wordt in gezamenlijk overleg bepaald. De looptijd is minimaal 12 weken.

Over autobiografisch schrijven

Uit onderzoek is gebleken dat het werken met je levensverhaal een gunstig effect heeft op je geestelijke gezondheid en welzijn. Daarin geeft autobiografisch schrijven je bij uitstek de mogelijkheid om herinneringen op te halen, te onderzoeken hoe ze in verband staan met elkaar en de basis vormen van je huidige beleving. Het geeft je innerlijk houvast en inzichten die belangrijk zijn in je verwerkings- en herstelproces.

Schrijverscapaciteiten zijn bij Een Sterk Verhaal overigens geen vereiste, je schrijft je levensboek vooral voor jezelf. Door te schrijven leer je jezelf te lezen en kom je tot het unieke verhaal van jouw leven. Schrijfvermogen of taalfouten zijn hierin van ondergeschikt belang, het is vooral een cadeau aan jezelf.

Wetenschappelijke achtergrond

Een Sterk Verhaal is aanvankelijk ontwikkeld als narratieve interventie binnen de GGZ derdelijnszorg gericht op persoonlijk herstel bij persoonlijkheidsstoornissen. Het is ontwikkeld in een gezamenlijk ontwerpproces met behandelaren en cliënten en met financiële steun van ZonMw. Inmiddels is met goed resultaat een ontwerp- en haalbaarheidsstudie, een effectiviteitsstudie en een implementatieonderzoek uitgevoerd. De interventie voldoet aan de normen voor passende zorg en wordt opgenomen in de Zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen. Met Boom Uitgevers Amsterdam wordt op dit moment gewerkt aan een publicatie van de interventie voor een bredere doelgroep buiten de GGZ.

De geplande verschijningsdatum is voorjaar 2025.

Train de trainer voor professionals

Om deze interventie te kunnen geven binnen de GGZ wordt er voor GGZ-professionals, POH-GGZ, ervaringsdeskundigen, biografisch coaches en geestelijk verzorgers tweemaal per jaar een geaccrediteerde Train de trainer aangeboden bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen. Kennis van de specifieke doelgroep en ervaring met werken met groepen is essentieel. 

Samenwerkingspartners

Scroll naar boven